Wat te doen bij onrust door de 2e Corona-golf?

Focus niet op wat niet kan of mag. Vertrouw en focus op waar je dankbaar om bent.

De eerste golf

Tot nu toe deelde ik nog maar heel weinig over Corona.
Op 13/3 kon ik er niet meer om heen en deelde ik mijn gevoel en visie om anderen ook bewust te maken hoe ziekmakend stress en angst kunnen zijn. En op 21/3 deelde ik mee dat ik schuldgevoelens bij mezelf opmerkte omdat ‘zorgen en kiezen voor mezelf’ plots egoïstisch aanvoelde in die periode, waardoor ik anderen wou tonen dat het óók in zo’n periodes “oké” is (en zelfs extra belangrijk is) om te kiezen voor waar jij behoefte aan hebt: naar binnenkeren of naar buiten treden. Ik keerde alvast naar binnen en hield een volledige maand mijn sociale media gesloten.
Verder vond ik dat er al zoveel over gedeeld werd en voelde ik de energie en zin niet om er zelf méér over te delen.

De tweede golf

Nu is het anders. Het is niets nieuw en onbekend meer.
En toch is het opnieuw schrikken. De maatregelen worden plots opnieuw veel strenger en dat voelen we.
Ik merk alvast méér stress, angst en negatieve energie in mijn omgeving of wanneer ik sociale media open… en deze keer wakkert dit net mijn vlammetje aan om naar buiten te treden met mijn kennis, ervaring en visie.
Zodat ik (gevoeligere) mensen, die hier méér onrust door ervaren, kan helpen of inspireren naar meer innerlijke rust en vertrouwen.
Dus mag ik je voorstellen aan…

De bewustzijnsschaal van Hawkins!

Ik leerde deze piramide reeds in 2017 kennen wanneer ik een online cursus volgde i.v.m. perfectionisme.
Later kwam ik deze ook tegen in een training bij Mieke Lannoey.

Sinds mijn burn-out heb ik al veel bijgeleerd en verschillende modellen leren kennen die echte eye-openers waren. Deze piramide was er één van. Intussen verwerkte ik hem in de opleiding ‘Lichaamsbeleving’ die ik als Creatief bewustzijnscoach mocht geven en haal ik hem graag in mijn coachtrajecten boven.
Maar op sociale media of via blogs heb ik nog niet veel van mijn opgedane kennis gedeeld.
Daar komt verandering in! 🙂 Dat is mijn eigen proces om meer mijn eigen waarheid te durven delen en niet bang te zijn voor oordelen en meningen van anderen.

Dit model was best confronterend aangezien ik (in de periode voor en tijdens mijn burn-out) heel negatief over mezelf kon denken. Ik was angstig geworden (ik durfde zelfs niet alleen op mijn werk zijn of op het 1e verdiep van mijn huis vertoeven, uit schrik dat er iemand zou ingebroken hebben), ik overanalyseerde alles, ik schaamde me over mijn lichaam, ik deed mijn best om geapprecieerd te worden maar twijfelde aan mezelf en ik voelde me heel snel schuldig.
Door deze piramide besefte ik dat ik daar iets ‘moest’ (wou!) aan veranderen, want de niveaus onder “moed” veroorzaken disbalans in het lichaam. De niveaus boven moed veroorzaken balans in het lichaam.

Elke verhoging op de bewustzijnsschaal, ook al is het maar met een paar punten, geeft meer gevoel van kracht, welzijn en geluk en kan alles radicaal in je leven veranderen.

Meer informatie over de bewustzijnsniveaus vind je hier.

Focus op vertrouwen en dankbaarheid

Hoe meer we ons dus focussen op de bovenste gevoelens, hoe meer positiviteit we gaan voelen, ervaren en aantrekken.

Dat kun je doen door je bewust te worden van je eigen gedachten- en gedragspatronen en door bewust te kiezen voor wat je wil voelen.
Dit klinkt natuurlijk kort door de bocht.
Wanneer je je ziek, enorm boos of diep verdrietig voelt, is het niet evident om even te zeggen “Ik voel me fit en gelukkig!” Maar het helpt écht om bewuster te worden van je eigen patronen zodat je er beter mee leert omgaan. Zodat je jouw gevoelens bijvoorbeeld makkelijker leert aanvaarden en dichter bij jezelf kunt blijven i.p.v. op de ander gericht te zijn.
Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kun je veerkrachtiger worden, algemeen meer vertrouwen krijgen/voelen en je algemeen bewustzijnsniveau dus verhogen.

Concrete voorbeelden en tips voor deze Corona-tijden

 • Wat je bv. via het nieuws hoort en op sociale media ziet gebeuren, geven bepaalde gedachten en die gedachten zorgen (onbewust) voor bepaalde gevoelens.
  Indien je je hier niet bewust van bent, ga je zo misschien automatisch mee in die ‘lage vibraties’ en ga je dus ook angst, weerstand of boosheid voelen terwijl je je voordien niet zo voelde.
  Ikzelf heb er niets op tegen dat mensen hun mening en gevoel delen. Het kan heel bevrijdend en verbindend zijn, maar voel dus zelf wat bepaalde berichten en informatie met jou doen. Kies bewust waar je je aandacht, tijd en energie aan besteedt.
 • Probeer zoveel mogelijk “in het nu” te komen. Stel dat je een vermoeden hebt dat je besmet bent, panikeer dan niet. Paniek, angst en gepieker maken je ziek, waardoor je de huidige klachten waarschijnlijk enkel erger gaat maken. NU is er nog niets ernstig. Doe rustig wat je te doen staat en maak een afspraak bij de dokter om je te laten onderzoeken. De dokter zal je zeggen even thuis te blijven tot er duidelijkheid is. Telkens je opmerkt dat je bang bent voor het resultaat, ga bewust naar ‘het nu’ en voel vertrouwen dat het hoe dan ook goedkomt.
  Dat heb ik me eigen gemaakt door Mindfulness te beoefenen en op regelmatige basis te reflecteren. Indien je niet weet hoe daarmee aan de slag te gaan, kan ik je daar zeker bij helpen via coaching.
 • Voel je boosheid, angst of verdriet: laat dat dan ten volle toe. Jouw gevoelens negeren helpt ook niet.
  Reageer je even af op een kussen, krabbel er op los, schrijf erover, laat die tranen toe zodat je er ruimte aan geeft. ‘Het toelaten’ is een vorm van acceptatie.
 • Focus je niet op alles wat niet (meer) mag of kan: dat haalt jouw energie/frequentie/vibratie (hoe je het ook wil noemen) naar beneden. Focus op wat wel nog kan en waar je dankbaar om bent.
  Ik ben bijvoorbeeld dankbaar omdat…
  • … de zon schijnt!
  • … ik de voorbije periode wél veel van mijn familieleden en vriendinnen heb kunnen zien waarmee ik leuke dingen gedaan heb, zoals bv. naar een rustig strand geweest en in de zee ‘gespeeld’: zie foto bovenaan.
  • … ik nog met mensen mag afspreken, mits afstand uiteraard. Maar op deze moment MAG dat wel. Er is nu geen volledige lockdown.
  • … de mensen waar ik me mee omring liefdevol, steunend en begripvol zijn.
  • … ik tijd heb om aan mijn bedrijf te werken en bepaalde zaken te evalueren.
  • … ik ‘dankzij’ Corona een ‘buddy’ (accountabilitypartner én vriendin) heb die ik wekelijks bel. Onze telefoontjes geven ons telkens een energie-boost. Heel fijn!
  • … de Groeikampen in juli zijn kunnen doorgaan en ik er zowel van genoten heb, als al veel uit geleerd heb!
  • zoveel meer
Kindercoaching Groeikamp Tot rust komen via buikademhaling

Het gewoon DOEN! 🙂
Neem een blad papier en noteer enkele dingen waar jij NU dankbaar om bent.
Ik ben er intussen in getraind (ik schrijf namelijk élke avond minstens 3 dingen op voor ik ga slapen) waardoor ik weet dat er ALTIJD dingen zijn waar je dankbaar om kunt zijn.
Ga die dankbaarheid ook echt VOELEN.
Zo kom je in de hogere vibraties, wat beter is voor je lichaam.

 • Wat als je merkt dat anderen het niet serieus nemen?
  Ook dan zou ik aanraden om je bewust te zijn van wat jouw frustratie met jouw lichaam doet.
  Ik begrijp dat het niet evident is om die controle los te laten. Jij wil dat *verdorie!* iedereen hun verantwoordelijkheid opneemt!! Maar voel je het? Boosheid, frustratie, stress… en sommige mensen gaan helaas hun gedrag niet veranderen doordat jij boos bent.
  Dus hoe moeilijk het ook lijkt, probeer het toch los te laten. Of eerder: toe te laten.
  Zoals eerder gezegd: je gevoel mag er zijn, dus zorg ervoor dat je je gevoel kunt uiten, maar blijf er niet in hangen.
  Als je je eigen verantwoordelijkheid neemt en anderen eventueel toont dat je dit doet en waarom je dit zo belangrijk vindt, zonder met de vinger naar de ander te wijzen… is de kans groter dat ze gaan volgen dan dat je hen probeert te overtuigen of schuldgevoelens probeert aan te praten. Blijf dicht bij jezelf en wees vooral lief voor jezelf. Wees dankbaar om wat jij doet en om ALLE mensen die wél hun verantwoordelijkheid opnemen: geef daar aandacht aan.

Uiteraard zijn er nog vele andere tips om met onrust, angst en onzekerheid om te gaan, maar ik hoop dat deze benadering en tips je verder helpen naar meer rust, vertrouwen en zelfliefde.

Neem alvast je verantwoordelijkheid en zorg goed voor jezelf.
Luister naar je lichaam, kies voor wat jij nodig hebt.
Voel je je moe? Zorg dan éxtra voor jezelf. Ga op tijd slapen, ont-moet jezelf en doe wat jou ontspant en dicht bij jezelf brengt bv: meditatie, wandelen, creatief bezig zijn, schrijven, andere vormen van me-time of Q-time…

Door voor jezelf te zorgen en te kiezen, groeit jouw zelfliefde en jouw bewustzijnsniveau. 🙂
Wees lief voor jezelf en voor elkaar. <3

Hoi, ik ben Tinnie

Als creatief coach en mindfulnesscoach begeleid ik gevoelige en gedreven volwassenen en kinderen naar meer rust en zelfvertrouwen. Zodat ze zichzelf durven zijn en bewust durven kiezen voor wat ze nu echt nodig hebben.

Blijf je graag op de hoogte van de nieuwste blogberichten?
Schrijf je in op mijn inspiratiemail zodat je er geen mist.