Over Tinspireert

Zoals je in mijn verhaal kunt lezen, hebben creativiteit, mindfulness en coaching me dichter bij mezelf gebracht. Daarom combineer ik deze 3 tot een eigen aanpak. Wat ik nu precies met deze werkvormen bedoel en hoe ik deze inzet, kun je hier op deze pagina lezen. 

Alles waar Tinspireert voor staat, kun je terugvinden in het logo: creativiteit, verbinding, balans, het groeiproces en het stretchen van de comfortzone. Meer uitleg vind je hier.

De naam ‘Tinspireert’ is ontstaan doordat ik van mensen rondom mij hoorde dat ze mijn verhaal, blog en aanpak inspirerend vonden. Door mijn eigen verhalen eerlijk te delen, wil ik mensen laten voelen dat ze niet alleen zijn, dat ze in zichzelf mogen geloven en dat het anders kan. Tinnie inspireert.

Daarnaast begeleid ik jou als Creatief Agogisch Coach op een alternatieve manier bij je persoonlijke ontwikkeling. Agogisch betekent ‘het begeleiden van veranderingsprocessen’, dus door creativiteit in te zetten kom je in beweging en ontdek je meer keuze- en expressiemogelijkheden. De verschillende werkvormen brengen je tot verwondering. ’t inspireert.

59295932_462146517861612_2552126651693531136_n_Fotor
Mintgroene picto: 'creëer'/creatieve werkvormen Tinspireert (Creatieve coaching en workshops om jezelf te ont-moeten in Evergem - Gent)

Creatieve werkvormen

Creativiteit is een ruim begrip. Je denkt misschien aan leren naaien, tekenen, juwelen maken, instrumenten bespelen, bloemschikken of creatief denken. Daar gaat het bij Tinspireert niet om.

Via creatieve werkvormen ga je op een andere manier met bepaalde thema’s aan de slag. Wanneer we er enkel over praten, ga je vanuit je hoofd proberen bedenken wat je voelt of wil zeggen. Wanneer je letterlijk in beweging komt door iets uit jezelf te creëren, kom je uit je hoofd en krijg je meer inzicht in jezelf.

Je wakkert je eigen creativiteit (opnieuw) aan en je ontdekt dat alles wat jij creëert oké is, dat je mag vertrouwen op wat er in jou opkomt. Je hoeft niets moois of origineel te maken. Het gaat om het proces; niet om het resultaat.

Meestal gaan we met beeldende opdrachten aan de slag, maar soms combineer ik dit met andere creatieve media zoals klank, woord of beweging. We maken gebruik van alledaagse en laagdrempelige materialen zodat je verwonderd wordt en je er thuis ook mee aan de slag kunt.

Jezelf op een speelse manier uitleven, uit je comfortzone durven komen, verwachtingen loslaten en via creatieve zelfexpressie op een dieper niveau aan jezelf werken. Daar gaat het bij Tinspireert om.

“Maar ik ben niet creatief…”

Dat hoeft niet, dat ben ik zelf ook niet! Toch niet creatief in de klassieke betekenis.
Creativiteit wordt vaak gelinkt aan origineel zijn, iets moois maken of een artistiek talent hebben. Hierdoor voelen we snel weerstand bij dat woord en gaan we onszelf niet meer op een creatieve manier uiten.
Ook ik heb lang de overtuiging gehad ‘niet creatief te zijn’ doordat ik geen kunst-academische achtergrond of tekentalent heb. Maar net door enkele jaren geleden die creatieve werkvormen toe te laten,  leerde ik verwachtingen en overtuigingen loslaten en kreeg ik opnieuw meer zelfvertrouwen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich op een creatieve manier kan uiten en dat dit net bevrijdend kan werken.

Mintgroene picto: 'connecteer'/stressverlagende technieken Tinspireert (Creatieve coaching en workshops om jezelf te ont-moeten in Evergem - Gent)

Bewustwordings- en stressreducerende technieken

In onze prestatiegerichte maatschappij zijn we vaak druk bezig. Het ene is nog niet afgewerkt en we zijn al met het andere bezig. We werken, praten, eten, rijden,… leven op automatische piloot.

Om opnieuw met jezelf te connecteren, is het nodig te vertragen, uit je hoofd te komen en te leren voelen wat je behoeften zijn. Dit doen we a.d.h.v. technieken uit Mindfulness en Hartcoherentie zoals meditatie, visualisatie, ademhalings-, aandachts- en lichaamsgerichte oefeningen. Maar evengoed door de natuur in te trekken.

Je wordt je bewust van je denk- en gedragspatronen, je gevoelens en de lichamelijke gewaarwordingen in je lichaam. Doordat je meer inzicht in jezelf krijgt, kun je bewust kiezen voor wat goed voor je is. Je durft meer op je eigen intuïtie vertrouwen waardoor je minder stress en meer zelfvertrouwen ervaart.

Door je aandacht in het nu te brengen, laat je gepieker, angsten en onzekerheden over het verleden of de toekomst los. Je leert zonder oordeel op te merken en te aanvaarden hoe het nu is en je wordt milder voor jezelf.

Tijdens de creatieve coaching of workshops worden er dan ook stilte- en pauzemomenten ingebouwd om te ontprikkelen, tot rust te komen en opnieuw dicht bij jezelf te komen indien hier behoefte aan is.
Door gewoon even te ‘zijn’, ervaren we opnieuw meer energie, inspiratie en connectie.

“Meditatie is niets voor mij.”

Als ‘bezige bij’ dacht ik ook dat dit niets voor mij was. Ik kon niet eens mijn ogen sluiten omdat ik zo moeilijk de controle kon loslaten en omdat ik (onbewust) weerstand had om naar binnen te keren. Intussen ontdekte ik dat hoe moeilijker ik het vind, hoe meer ik het nodig heb. Nu helpt het mij om terug dichter bij mezelf te komen, te relativeren en te voelen wat ik nodig heb.

Meditatie is slechts één van de technieken, dus er wordt niet in elke coachsessie of creatieve workshop gemediteerd.

Mintgroene picto: 'reflecteer'/gesprek Tinspireert (Creatieve coaching en workshops om jezelf te ont-moeten in Evergem - Gent)

Gesprek

Ook praten is een vast en belangrijk onderdeel. Door je ervaringen, gedachten en gevoelens te delen, krijgen ze bestaansrecht en kom je weer een stap dichter bij jezelf.

Meestal starten én eindigen we met een gesprek, zowel in individuele sessies als in groepsworkshops. Ook tussendoor kunnen er deelmomenten zijn. Delen wat er in jou omgaat, werkt bevrijdend. Ik vind het dan ook belangrijk dat in een groep iedereen de mogelijkheid krijgt iets te delen.

Door samen over bepaalde thema’s te praten en ervaringen uit te wisselen, voel je verbinding, steun en herkenning. Je kunt elkaar motiveren en inspireren.

Ook door te vertellen ontdek je meer over jezelf. Je hoort het jezelf vertellen, je gaat op zoek naar wat je nu precies voelt en bedoelt en je komt meer tot de essentie doordat ik doorvraag. Je krijgt inzicht in beperkende overtuigingen of vastgeroeste denkpatronen. Door dat inzicht kun je weer in beweging komen en bepaalde zaken vanuit een ander perspectief bekijken.

Reflecteren kan ook door te schrijven. Ik raad je dan ook aan om de bevrijdende kracht van schrijven te ontdekken door een creatief dagboekje of ander schrift bij te houden.

“Ik kan moeilijk onder woorden brengen wat ik voel of wil zeggen.”

Dat is oké! Net daarom wordt dit gecombineerd met de twee andere werkvormen. Deze helpen je meer tot je gevoel te komen. Van daaruit krijg je meer inzicht in jezelf en is de kans groter dat je er tóch woorden aan kunt geven. In een gesprek stel ik sowieso open vragen, vat ik regelmatig jouw woorden samen in nieuwe woorden en geef ik jou de tijd en ruimte om te zijn wie jij bent.

OCP-methodiek​

OCP staat voor ‘Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme’.
Deze methode werd ontwikkeld door Marcel Hendrickx, de schrijver van het boek “Zeg me dat ik oké ben”. Ik volgde de jaaropleiding bij hem waardoor ik als perfectionismecoach ook via deze specifieke methode kan coachen. Meer over deze methode vind je alvast hier.